• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Як підтримувати прийомні, опікунські сім’ї та ДБСТ – навчаються фахівці по всій Україні
опубліковано 25 липня 2023 року о 19:08

Які бувають форми сімейного виховання? Що таке забезпечення найкращих інтересів дитини? Як мають взаємодіяти спеціалісти у процесі супроводу сімейних форм виховання? Щоб розібратися у цих та інших питаннях, у різних територіальних громадах України організували серію тренінгів під назвою «Міждисциплінарна взаємодія у процесі супроводу сімейних форм виховання». 

Міждисциплінарна команда зазвичай об’єднує фахівців служби у справах дітей і сім’ї, фахівців з соціальної роботи та психологів ЦНСП, спеціалістів ІРЦ, медиків, представників ювенальної поліції. Їхня спільна задача –  організувати соціальний захист і супровід дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування і тих, які перебувають у складних життєвих обставинах.


Тренінги побудовані так, щоб учасники мали можливість максимально налагодити контакти між собою, зрозуміти, як працює система та хто за що відповідає. У навчанні беруть участь працівники соцслужб, медики, освітяни, представники сімейних форм виховання. Учасники діляться власним досвідом, обговорюють актуальні питання, оновлюють і доповнюють свої знання.

У Волинській, Закарпатській, Рівненській, Львівській та Житомирській областях такі тренінги вже відбулися. Зокрема, на Волині у Рожищенській громаді його провели провідні фахівці із соціальної роботи Волинського обласного центру соціальних служб Вікторія Чупова та Тетяна Фурман. У Волинській області проживає 60 прийомних сімей і 38 ДБСТ, включно з ВПО, тож такі навчання там актуальні, зауважують – спеціалісти.

«У нас було 23 учасників. Це представники служби у справах дітей, центру соціальних служб, місцевого управління обласного центру зайнятості, представники освіти, молоді, спеціаліст соціальних питань ЦНАПу та представники ДБСТ – 2 мами-виховательки і опікун. Вони ділились власним досвідом співпраці з різними службами – як до них допомога йде, до кого вони звертаються», – розповіла Вікторія Чупова.

Провідний фахівець із соціальної роботи Волинського обласного центру соціальних служб Тетяна Фурман зазначила, що такі тренінги корисні усім учасникам, адже дають можливість оновити і доповнити свої знання:

«В галузь приходять нові фахівці, не завжди встигають все усвідомити і прийняти. Іноді змінюються кадри або відкриваються нові центри надання послуг чи в невеличкій громаді вводиться нова посада. Тож такі зустрічі допомагають практично ознайомитись, зорієнтуватися хто з ким і в яких випадках працює, до кого можна звернутися з питанням чи за порадою. У нас невеликі громади, всі один одного знають, можна десь більше уваги приділити, передати інформацію, вирішувати питання індивідуально і швидко».


Використовували під час тренінгу й інтерактиви. Наприклад, вправа на командну взаємодію «Разом до мети» дає учасникам усвідомлення того, що на успішне виконання поставленої задачі впливають підтримка, толерантне ставлення один до одного, вміння домовлятись. Частина завдань тренінгу спрямовані саме на здобуття досвіду групової взаємодії, поліпшення комунікації між спеціалістами. Якщо, наприклад, людина бажає взяти дитину в сім’ю, то скільки етапів вона має пройти і хто за це відповідає.

«Була вправа на розгляд окремих функцій кожного – хто що повинен робити. Поліція, освіта, медицина, центри соціальних служб, служби у справах дітей – які їхні функції. Представники служб розповідали про свої функції, так само як медики і освіта, адже соціальний супровід сімейних форм виховання – це командна робота багатьох служб», – пояснює провідний фахівець із соціальної роботи Волинського обласного центру соціальних служб Вікторія Чупова.

Тренери кажуть, що вдалося виконати усі поставлені завдання та допомогти учасникам краще розібратися в особливостях роботи колег. Адже в процесі забезпечення найкращих інтересів дитини важливими є партнерство та згуртована командна робота усіх спеціалістів.

Підготували програму навчання фахівці із соціальної роботи обласних центрів соціальних служб в рамках проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни», що впроваджується Партнерством «Кожній дитині» за підтримки UNICEF Ukraine на замовлення Міністерства соціальної політики України та Національної соціальної сервісної служби України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux