• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Волонтерство у Товаристві Червоного Хреста
опубліковано 05 грудня 2021 року о 10:00

З нагоди Міжнародного дня волонтера хочемо детальніше познайомити вас с цією важливою роботою – допомагати людям.

Що саме ми знаємо про організацію роботи волонтерів? Які цілі перед ними стоять? Як ефективно організувати цю роботу? Коли і де? – Всі ці питання ми пропонуємо розглянути на прикладі волонтерської роботи Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ).


Трохи історії волонтерства…

Волонтерська робота є невід’ємною частиною Міжнародного Руху Червоного Хреста. У 1859 році молодий Анрі Дюнан став першим волонтером-управлінцем, організувавши місцевих волонтерів для надання допомоги пораненим на полі бою.

Це був перший випадок у Європі, коли поранені отримали допомогу незалежно від того, до якої із воюючих сторін вони відносилися. Він повернувся додому і написав книгу «Спогади про Сольферіно», яка була видана декілька років по тому з моменту заснування Червоного Хреста.


Що саме роблять волонтери…

Мільйони волонтерів щодня відіграють суттєво важливу роль у підтримці роботи працівників Червоного Хреста і Червоного Півмісяця у всьому світі. Це і допомога літнім людям на дому, робота із маленькими дітками, участь у кампаніях та акціях, направлених на протидію поширенню соціально-небезпечних хвороб (ВІЛ/СНІД, туберкульоз) та інші напрямки. Кожен обирає той напрямок, в якому він себе бачить найкраще.


Коли вони все це встигають робити…

Часткова зайнятість. Більшість людей приділяють волонтерству лише декілька годин на тиждень. Таким чином волонтерство можна поєднувати з навчанням, роботою або іншою діяльністю протягом багатьох років.


Де… 

Місцеве залучення. Волонтери є частиною спільноти. Вони знають потреби та можливості тих людей, з якими вони спілкуються, тому що вони вже серед них.


Ефективність роботи волонтерів ТЧХУ…

Інтенсифікувати набір волонтерів і водночас подовжувати термін, який у середньому проводять із нами волонтери, надзвичайно складно; незважаючи на постійну та різноманітну діяльність, яка ведеться в цьому напрямку, підтримка рівня залучення волонтерів у багатьох випадках залишається досить складним процесом. Тому ТЧХУ була розроблена Стратегія, покликана допомогти у вирішенні проблем, які постають у процесі залучення волонтерів та підтримки їхньої діяльності. У ній запропоновано загальні рамки та настанови щодо роботи із заохочення волонтерської діяльності, залучення, підтримки та визнання важливості активної участі волонтерів по всій країні.

Традиційно для Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця цю Стратегію було розроблено спільно з волонтерами Товариства, співробітниками і партнерами з урахуванням передових міжнародних практик і досвіду найуспішніших національних товариств. Вона базується на досвіді створення і підтримки динамічної культури волонтерства та пропонує інноваційні підходи до постійного підвищення цінного внеску волонтерів у роботу ТЧХУ.

 

Цілі Стратегії…

Ціль 1: ТЧХУ має на всіх рівнях організації забезпечити умови, механізми і процедури, що дозволять волонтерам ефективно брати участь в обслуговуванні своїх громад.


Ціль 2: Волонтери повинні отримати більше можливостей, кращу підготовку та підтримку для надання якісної та ефективної допомоги тим, хто її потребує.


Ціль 3: Має відбуватися сприяння волонтерству шляхом інформування, підвищення обізнаності та ведення інформаційно-пропагандистської діяльності з метою розширення та підтримки інклюзивної та рівноправної участі волонтерів - представників різних груп.


Якщо ви хочете долучитись до команди волонтерів ТЧХУ, заповніть анкету за посиланням https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=3mXHzJAJ1EmoDylOKKH5IzVmTTZIlmtCvrHFDQ5dqWBUMEs1RjlINDNMWTcxOEc2TzhQRTE4SDFERS4u


Волонтерство у Товаристві Червоного Хреста


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux