• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Що робити, якщо компетентні органи відбирають у вас дітей за кордоном?
опубліковано 03 червня 2022 року о 11:50

Згідно з останніми даними моніторингу Національної соціальної сервісної служби та проєкту міжнародної технічної допомоги Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), українські діти, які влаштовані у сімейні форми і разом зі своїми законними представниками евакуйовані за кордон, найбільше потребують гуманітарної допомоги (40% запитів), потім - медичної допомоги (19%), юридичних консультацій (18%), житла (10%), психологічної підтримки (8%), допомоги в оформленні соціальних виплат (3%) та доступу до освіти (2%). Утім трапляються й поодинокі випадки, коли дітей та їхніх законних представників доводиться рятувати від непорозумінь з державними та місцевими органами, які відповідають за систему захисту прав дітей в країні їх тимчасового перебування.

Через анкету потреб за допомогою звернулася громадянка України з Полтавської області Ніна (прізвище зберігаємо в таємниці). Жінці 65 років, вона – бабуся та опікун 5-ти дітей: двом із них - по 1,5 роки, ще двом – по 11, а старшій дитині - 17 років.

Через небезпеку обстрілів та постійні сирени родині довелося евакуюватися до Німеччини. Стрес та похилий вік не обійшлися без наслідків: пані Ніну довелося госпіталізувати через відновлення серйозних проблем зі спиною - лікарі передрікали термінову операцію. Налякана бабуся через представників готелю, в якому проживала сімʼя, попросила допомоги у компетентних органах із захисту прав дітей – домовилася влаштувати дітей у німецьку сімʼю на тимчасове перебування впродовж періоду часу, поки їй доведеться лежати в лікарні. Не розуміючи німецької мови, пані Ніна підписала заяву-дозвіл на влаштування дітей. Того ж дня після додаткових обстежень у лікарні зʼясувалося, що жінці операція не потрібна, і вона одразу ж повернулася до готелю. Утім дітей їй не повернули і навіть відмовили в комунікації з ними. Жінка декілька днів безуспішно добивалася правди: вона не знала, кому віддали дітей, як і не мала жодних документів, які би підтверджували їхнє влаштування. Лише вдалося зʼясувати, що їх розʼєднали у різні сімʼї. Тоді пані Ніна звернулася через анкету потреб за допомогою.

Враховуючи відсутність законодавчих підстав не повертати дітей бабусі (до прикладу, медичного висновку про те, що вона не може здійснювати догляд за дітьми), команда проєкту міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) терміново звернулася до консульства України в Німеччині. Вони зі свого боку оперативно вирішили ситуацію: старших дітей повернули в день звернення, а молодших – уже наступного дня.

Зважаючи на цей випадок, закликаємо батьків та інших законних представників українських дітей за кордоном не підписувати документи, не дізнавшись детально їхнього змісту. А якщо вам та вашим дітям потрібна допомога чи підтримка, будь ласка, заповніть анкету – і з вами обовʼязково звʼяжуться:

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux