• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Нацсоцслужба разом з міжнародними партнерами та організаціями продовжує опікуватись українськими дітьми, які через війну були вимушені покинути свої домівки
опубліковано 18 травня 2022 року о 10:29

Одне з основних завдань Нацсоцслужби - це опіка над українськими дітьми, де б вони не перебували. Йдеться про вихованців дитячих будинків сімейного типу, сімей опікунів чи піклувальників, прийомних сімей та патронатних вихователів, які були безпечно евакуйовані подалі від територій, де тривають бойові дії. Зауважимо, що ми робимо все можливе, аби забезпечити необхідну підтримку сімей з дітьми, які тимчасово перемістилися як в межах України, так і за кордон. Зокрема, за кордоном у цьому напрямку нам активно допомагають наші надійні партнери - експерти проєкту „Супровід урядових реформ в Україні” (проєкт міжнародної технічної допомоги SURGe реалізується за фінансування Уряду Канади) та інші організації.

Спочатку ми завдяки спільним зусиллям досліджуємо потреби евакуйованих дітей: для цього аналізуємо інформацію, яку отримуємо з онлайн-анкет для прийомних батьків, батьків-вихователів та інших законних представників дітей посилання на анкету

Пізніше, щоб покрити виявлені потреби, залучаємо як урядові, так і недержавні ресурси.

Наведемо вам декілька прикладів, аби ви розуміли, які саме потреби та ситуації можуть виникнути і яку допомогу можна отримати.

Так, наприклад, до нас за допомогою через онлайн-анкету звернулися батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу, які з 11 дітьми переїхали з Павлограда Дніпропетровської області до Німеччини. Сім’я буквально потребувала всього: від сезонного одягу і взуття (оскільки всі виїхали в зимовому), до засобів гігієни, харчових продуктів, деяких технічних приладів для дому та медикаментів від діаберу та епілепсії. Запит сім’ї взяла під контроль команда SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance і забезпечила абсолютно усі потреби, окрім медикаментів. Адже у Німеччині життєво важливі препарати знаходяться на суворому обліку, утім їх можна безкоштовно отримати, якщо звернутися до місцевого лікаря з доказами діагнозів. Після того, як експерти SURGe проконсультували сім’ю щодо отримання безкоштовної медичної допомоги у Німеччині, батьки-вихователі поставили дітей на облік до лікарів і одразу отримали необхідні препарати.

Інша ситуація трапилася у сусідній до України Молдові: допомоги потребували ДБСТ з 14 дітьми та прийомна сім’я, у якої 5 дітей. Усім були потрібні продукти харчування та медикаменти. Опіку над сім’ями взяв Благодійний фонд Lumos, який не тільки задовольнив їхні потреби, але й допоміг зареєструватись у міграційній службі задля отримання фінансової допомоги, стати на облік до лікаря (як дітям, так і вагітній матері), а також організував для дітей продовження освітнього процесу онлайн з українськими педагогами.

Багато дитячих будинків сімейного типу були евакуйовані з України до дружньої Польщі та Чехії. Там деяким з них допомогу надає благодійна недержавна організація СОС Дитячі Містечка Україна, зокрема виділяє грошову допомогу й допомагає батькам-вихователям поставити дітей на консульський облік задля захисту їхніх прав.

Трапляються й ситуації, коли на реакцію залишаються лічені хвилини. Так, наприклад, до фахівців проєкту SURGe звернулася опікунка з Бучі, у якої 8 дітей. Усі релокувалися до Німеччини, але по приїзді у однієї дитини розпочався епілептичний напад. Потрібних медикаментів під рукою не було. Тож жінці довелося терміново викликати бригаду швидкої й везти дитину до медичного закладу. Відповідно, постала проблема мовного бар’єру: як пояснити медикам, що відбувається. Працівники проєкту SURGe за лічені хвилини знайшли перекладачку, яка у дистанційному режимі супроводжувала усі необхідні розмови. Як результат, дитині була вчасно надана медична допомога.

Наша команда фіксує подібні запити чи не щодня, і ми разом із партнерами завдяки координованим зусиллям реагуємо на них максимально швидко: для організації допомоги залучаємо власні ресурси або ж скеровуємо до сторін, які забезпечують підтримку подібних запитів. Ще раз наголошуємо, що всі запити оформляються через заповнення онлайн-форми, що зазначена

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux