• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Марина Лазебна та директор Департаменту з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Нацсоцслужби Валентина Зозуля відвідали Приймаючий центр у Стальовій Волі, в якому перебувають українські діти, переміщені внаслідок воєнних дій з території України до Республіки Польща
опубліковано 25 травня 2022 року о 10:41

Марина Лазебна та директор Департаменту з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Нацсоцслужби Валентина Зозуля відвідали Приймаючий центр у Стальовій Волі, в якому перебувають українські діти, переміщені внаслідок воєнних дій з території України до Республіки Польща

З першого дня повномасштабної війни Росії проти України Польща підставила дружнє, надійне плече українським жінкам, дітям, літнім людям – всім, хто рятувався від ракетних ударів Росії по мирним містам України. Підтримку і допомогу польського народу українці відчули одразу, адже вже 24 лютого на українсько-польському кордоні оперативно було організовано надання гуманітарної допомоги (їжа, одяг, транспорт, житло).

Серед українців, зареєстрованих у польській системі PESEL, 47% або ж півмільйона - діти. І в фокусі уваги держави Україна в першу чергу перебувають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, захист їхніх прав та інтересів.

24 травня в рамках робочого візиту до Польщі та Литви Міністр соціальної політики України Марина Лазебна відвідала Польський центр з прийому та реєстрації груп українських дітей, переміщених внаслідок повномасштабної війни Росії проти України, який розташований у місті Стальова Воля та провела зустріч із заступником Міністра родини та соціальної політики Республіки Польща Барбарою Соха, посадовими особами та керівництвом Центру.

До цього Центру направляються всі українські групи дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також, діти без супроводу, які евакуйовуються з території України через Польщу. Тут дітям надають базову допомогу, заповнюють документи, звідси діти вирушають у місця перебування по всій Польщі.

Ознайомились з роботою Приймаючого центру та поспілкувалась з працівниками і волонтерами, які забезпечують його роботу, в тому числі з працівниками Міністерства соціальної політики України та Національної соціальної сервісної служби, які тимчасово там перебувають.

Головним предметом обговорення з польськими колегами було питання тимчасової опіки над українськими дітьми, які перемістилися без супроводу законного представника або особи, яка наділена таким правом. І основна проблема на сьогодні - це діти без супроводу у віці 16-18 років, оскільки відповідно до українського законодавства вони мають право на вільний самостійний виїзд за межі України, а польське законодавство не дозволяє дітям до 18 років подорожувати самостійно.

Чинне законодавство Республіки Польща передбачає, що інтереси дитини, яка перебуває на її території без супроводу дорослої особи і опіку над нею, представляє тимчасовий опікун визначений польською стороною.

Наразі у Приймаючому центрі перебувають 32 підлітків, яким не призначено польською стороною тимчасових опікунів.

Міністр поспілкувалась із ними та переконалась, що підлітки забезпечені всім необхідним, перебувають під наглядом фахівців 24\7. Для них створені комфортні умови перебування, забезпечено повноцінне харчування та активне, цікаве дозвілля.

Обговоривши з польськими колегами це питання, домовились, що українська сторона задля убезпечення в подальшому подібних випадків підготує рішення про супровід підлітків 16-18 років через кордон та напрацює чіткий алгоритм дій саме щодо підлітків, які опинилися в складних життєвих обставинах: від виявлення їхніх потреб до кінцевої стадії вирішення їхніх проблем.

Зауважимо, що з початку введення в Україні воєнного стану 4177 дітей з вразливих категорій були евакуйовані за кордон, з них – 2897 дітей до Республіки Польща. Тому питання захисту прав та інтересів українських дітей за кордоном є надважливим.

Крім того, Марина Лазебна привернула увагу польської сторони до необхідності узгодження окремих питань, які постали за наслідками візиту в квітні Моніторингової групи, створеної Координаційним штабом з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану. Зокрема, про відсутність процедури обміну інформацією між компетентними органами обох держав.

В цьому контексті Міністр запропонувала створення, за підтримки ЮНІСЕФ, українсько-польського координаційного штабу із захисту прав дітей, які тимчасово перемістились з України та залучити до цього штабу юристів, психологів, педагогів, соціальних працівників та інших фахівців.

Наприкінці візиту Марина Лазебна висловила глибоку вдячність полякам - справжнім друзям, союзникам і партнерам українського народу.

«Ми дякуємо Уряду Польщі за безпрецедентні програми підтримки для вимушено переміщених українців, за гуманітарну, фінансову та військову допомогу. Ми дякуємо народу Польщі за те, що відкрили свої серця для тих із нас, кого війна змусила покинути домівку і рятувати життя своїх дітей. Ви надаєте прихисток найбільшій кількості українських дітей і сімей з дітьми, розділяєте наш біль і смуток. Таку допомогу неможливо переоцінити, і український народ дякує польскому суспільству на всіх рівнях», - сказала Міністр.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux